Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nordisk jämställdhet

Tema: Nordisk jämställdhet

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2023
Tema: Nordisk jämställdhet

Foto: Line Scheistrøen

Dags att räkna med kvinnorna igen

Det har blivit färre kvinnliga statsledare. Kort efter varandra meddelade både statsminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland och försteminister Nicola Sturgeon i Skottland att de avgår.

pic

Kvindelig iværksætter, CEO og rollemodel

Hanne Jarmer er opfinder af en væghængt robot, der motionerer hundes hjerner. Hun er også rollemodel for kvindelige iværksættere, der generelt har langt sværere ved at få investorer end mænd.

pic

Rose mener vitenskapen bør være mer rosa

Sunniva Johanne Rose er fysiker og blogger. Hun er interessert i og flink i realfag, men også glad i sko, sminke, interiør og klær. På sin akademiske reise har Rose møtt mange med fordommer mot kvinner i rosa.

pic

Stort fall i jämställdheten i nordiska maktpositioner

Det blev ett kraftigt fall från 92 kvinnopoäng till 77 i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2023, som mäter om det är en man eller kvinna på 24 maktpositioner i de fem nordiska länderna. Barometern är konstruerad så att 100 poäng för båda könen innebär full jämställdhet.

pic

Tur-retur försöker stoppa hjärnflykten från Finland till Sverige

På puben nära det svenska riksdagshuset är bordet fullt. Ett tiotal invandrare har samlats till den månatliga träffen för Svenskösterbottningar i Stockholm. Det är en aktiv förening. Förutom månadsträffarna på puben har man en kör och andra gemensamma aktiviteter.

En av fire opplever å ha fått mindre innflytelse på norske arbeidsplasser

Hver fjerde arbeidstaker i Norge opplever å ha fått mindre medbestemmelse på arbeidsplassen, viser Medbestemmelsesbarometeret 2022. Nedgangen er spesielt stor blant de som jobber i offentlig sektor.

pic

Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen

Räcker det med en bro för att den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen ska expandera eller krävs det mer? Svaret Medicon Valley Alliances vd ger är: Vi måste bli bättre på att också se andra faktorer som gynnar både Danmark och Sverige och utnyttja potentialen i dem.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment