Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Jämställdhet även för LGBTI

Tema: Jämställdhet även för LGBTI

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2021
Tema: Jämställdhet även för LGBTI

Foto: Björn Lindahl

Hur bli jämställda, trots olikheter?

Det finns många sätt som ett samhälle kan vara orättvist. Olika inkomster för olika kön, eller diskriminering av dem som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Men det kan också handla om att olika personer i en minoritetsgrupp, som de funktionshämmade, särbehandlas.

pic

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?

Den ekonomiska krisen som coronapandemin utlöste har bemötts med likartade åtgärder i de nordiska länderna. Resultatet är att arbetslösheten börjat minska till mer normala nivåer igen. Nu är det dags att justera stödåtgärderna, visar en rapport från Teknologisk Institut i Danmark, som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

pic

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still

I ett livsperspektiv har svenska kvinnor i genomsnitt 77,7 procent av männens totala inkomster – en skillnad som varit oförändrad sedan 1995 och som i snitt betyder 3,2 miljoner kronor. Och myndigheterna bidrar till den utvecklingen, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i sin första rapport.

Nordisk samarbejde skal sikre LGBTI-personer ligestilling

Børn, unge og seniorer er vigtige prioriteringer i de nordiske ligestillingsministres LGBTI-samarbejde.

pic

Hvordan er det å være LGBTI i Norge?

LGBTI-miljøene i Norge er mer utsatt enn noen gang og levekårene bør derfor undersøkes. Det mener flere unge i det skeive miljøet i Trondheim, og får medhold av kjønnsforsker.

EU-domstolen: Alla ska likabehandlas - även inom en minoritet

Kan det vara diskriminering på grund av funktionshinder om en arbetsgivare missgynnar den ena av två personer som båda har någon form av funktionsnedsättning? Ja, säger EU-domstolen i en färsk dom. Förbudet mot diskriminering gäller inte bara i förhållande till personer utan funktionsnedsättning.

pic

Tvivl om realismen i lovforslag om ny dansk flygtningepolitik

Den danske regering har med et lovforslag taget første skridt til at realisere et omstridt valgløfte om at oprette modtagecentre i lande uden for EU, hvor flygtninge indkvarteres, mens de får behandlet ansøgning om asylsag i Danmark. Kritikere tror ikke på, at forslaget kan realiseres.

pic

Fler nordbor ville bli norska medborgare 2020

Antalet medborgare från andra nordiska länder som blev norska medborgare mer än tiofaldigades under 2020. Från 1 januari det året blev det tillåtet med dubbla medborgarskap i Norge. 1 905 personer ansökte om att även bli norska medborgare.

pic

Kristina Háfoss: fra færøsk løsrivelse til nordisk samarbejde

Som ung var Kristina Háfoss kendt i Færøerne som en af landets bedste konkurrencesvømmere. De seneste år er hun mest kendt for sit arbejde for færøsk selvstændighed, men nu skal hun stå i spidsen for øget nordisk samarbejde.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment