Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Lönebildning i Norden

Tema: Lönebildning i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 9/2021
Tema: Lönebildning i Norden

Foto: Magnus Fröderberg

Välja nytt eller gammalt?

Samarbete handlar både om nya initiativ och att inte lägga ned det som faktiskt fungerar. Det som driver på utvecklingen kan vara personer, nya organisationer eller tvingande omständigheter. Det här numret av Arbeidsliv i Norden består av en lätt blandning av alla de tre komponenterna.

pic

Norden rykker sammen under nye kriser

Når nye kriser ryster Norden skal de nordiske lande samarbejde om kriseberedskab og være i tæt dialog med hinanden, før grænselukninger og andre restriktioner, der rammer nordiske naboer. Det er der bred enighed om mellem de nordiske regeringer og nordiske parlamentarikere.

pic

Norden opruster på klima og skåner kulturen

Klima og bæredygtighed får flere ressourcer i budgettet for det nordiske samarbejde i 2022, hvor kultur- og uddannelse undgår ellers planlagte besparelser.

Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi

Smashar du alla bollar som kommer i stället för att arbeta med det som du skulle? Eller tar du dig tid att prioritera och reda ut vilka arbetsuppgifter som är de mest akuta? Dagens arbetsliv ställer allt oftare vår kognitiva kapacitet på prov. Med resultatet att flera av oss drabbas av kognitiv ohälsa.

Ny islandsk organisasjon for arbeidsgivere tar form mens fagforeningsleder går av

Det har vært en begivenhetsrik måned i islandsk arbeidsliv. På arbeidsgiversiden har representanter for mindre selskaper formelt etablert et nytt forbund for å promotere sine interesser som de mener ikke får nødvendig oppmerksomhet andre steder. Samtidig har lederen for en av landets største fagforeninger gått av etter beskyldninger om mobbing.

pic

Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida

Med Hadia Tajik har Norge fått en ny arbets- och inkluderingsminister med ett hjärta för facket. Eller en lever för facket, som hon kanske skulle ha sagt på farsi. Hon får ansvaret för det den röd-gröna regeringen kallar för en storrengöring i arbetslivet.

pic

Allmängiltigförklaring av kollektivavtal - det näst bästa alternativet?

Varför är motståndet mot EU-kommissionens direktiv om lagstadgade minimilöner så kompakt i Norden? Svaret är att länderna anser att de har nästan perfekta kollektivavtalssystem, så varför ändra något som fungerar? I många länder i Europa, där arbetsmarknadens parter är svagare, är allmängiltigförklaring av kollektivavtal en viktig del av lönemodellen.

pic

– Viktig å fortsette allmenngjøring av tariffavtaler

Mange arbeidstakere sikres bedre betingelser med allmenngjøring av tariffavtaler. En leder i fagforbundet som organiserer ansatte innenfor fiskeindustrien mener ordningen må fortsette på tross av at den ikke anses som noen vidunderkur.

pic

Island: Får flest asylsökande i Norden i förhållande till folkmängden

Invandringen till OECD minskade med 30 procent under 2020, till 3,7 miljoner personer. Det är den lägsta nivån sedan 2003. Danmark, Finland och Norge hade i förhållande till befolkningen färre asylsökande än genomsnittet av OECD-länderna, medan Island och Sverige låg betydligt över.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment