Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2012 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2012

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2012

Tema: Norden styrker samarbeidet om velferdsstaten

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

pic

Velferdsstatens utfordringer på arbeidsministrenes bord

Ungdomsledigheten har høy politisk prioritet i Norden. På møte i Nordisk ministerråd ble arbeidsministrene enige om å oppmuntre arbeidsgivere til å ta medansvar for unge uten arbeid eller utdanning. Landene vil også ha sterkere fokus på konsekvensene av økt arbeidsinnvandring både når det gjelder omfang og risiko for sosial dumping. Dette var kjernesaker på ministermøtet, der også opplevelsene av arktisk natur og kulturminner på Svalbard kom til å spille en rolle.

pic

Finland satser bredt på samfunnsgaranti for unge

I disse dager lanserer den finske regjeringen en omfattende satsing på ungdom. Gjennom samfunnsgarantien skal alle unge under 25 år og nyutdannete under 30 år sikres et tilbud om jobb, studieplass, praksisplass eller rehabilitering senest innen tre måneder etter at den unge er blitt arbeidsløs.

Ny indsats i Danmark for at få unge ledige i uddannelse og job

Med endnu en ungeplan vil den danske regering skaffe uddannelse eller job til de næsten 100.000 unge på offentlig forsørgelse – hvoraf mange ikke har nogen uddannelse. Tidligere ungeplaner er også begyndt at virke.

Med katapult in i arbetslivet?

Katapult kallas ett ungdomsprojekt på Åland som har som mål att integrera arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden. Namnet ger kanske associationer till något mer dramatiskt än vad som möter de 16-24-åringar som omfattas av det. Men det säger något om förväntningarna hos Nordens politiker.

pic

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund har seilt i økende medvind den seneste tiden. Som president i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, og konserndirektør i Telenor har hun toppet lista over Norges mektigste kvinner to år på rad. Hver gang en toppjobb er blitt ledig, har hun vært blant de omtalte kandidatene. Men nå er kabalen lagt: fra 1. november er Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO.

Ny dragkamp om utstationering

Vad betyder Europeiska kommissionens förslag till nya regler om utstationering av arbetstagare för de nordiska länderna? Kommer kontrollen av arbetstagarnas villkor att förbättras – eller rentav att försvagas?

pic

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre

Störande ljud som högljudda samtal är ofta ett miljöproblem på arbetsplatsen och kan leda till koncentrationssvårigheter och fler misstag. Men ny forskning i Finland visar att det går att minska olägenheterna med flexibla utrymmeskoncept.

Facket går tillbaka i nästan hela Europa

Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.

Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid

Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.

pic

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

I fem år har det forskats på den nordiska modellen och om den klarar av att förnya sig själv. I slutet av augusti var det en internationell avslutningskonferens för REASSESS i Oslo.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment