Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2022 i Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale
Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale
Nyhet

Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale

| Tekst: Lars Ådne Bevanger, foto: regjeringen.no

Hadia Tajik, nestleder i det norske Arbeiderpartiet, gikk onsdag av som landets arbeidsminister etter at det ble avslørt at hun for 15 år siden ikke betalte skatt for en pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Hadia Tajik har lenge vært sett på som et av Arbeiderpartiets stjerneskudd og en mulig fremtidig statsminister. 23 år gammel ble hun politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og to år etter ble hun rådgiver for den gang statsminister Jens Stoltenberg.

Rot rundt pendlerbolig

Hun har nå gått av som arbeidsminister i regjeringen Støre som følge av feil hun gjorde i løpet av sin første jobb for regjeringen Stoltenberg. Hun ble da tildelt pendlerbolig av Stortinget, og slike boliger er skattefrie hvis man kan bevise at man har boutgifter et annet sted.

Tajik oppgav først at det hadde hun ikke, men sendte senere inn ny informasjon om at hun leide en leilighet i hjemfylket Rogaland. Tidligere i år avslørte avisen VG at Tajik ikke hadde utgifter i forbindelse med leiligheten og at hun aldri bodde der, men hos sine foreldre.  

Tajik sier hun bidro med penger til foreldrenes bolig, og dermed ikke hadde brutt reglene for skattefritak for pendlerbolig.

Flere norske stortingspolitikere har blitt beskyldt for å ha utnyttet pendlerbolig-ordningen, og noen – inkludert en partileder og en stortingspresident – har gått av som følge av beskyldningene. 

– Ingen har krav på tillit

Hadia Tajik har vært tydelig på at hun ikke utnyttet pendlerbolig-ordningen med vitende og vilje, men valgte å gå av fordi hun ikke lenger følte hun hadde den nødvendige tilliten som hennes stilling krever.

– Ingen har krav på tillit, og alle kan gjøre feil, men den som er øverste sjef for arbeidslivspolitikken, sosial eller velferd er avhengig av tillit. Det er mange andre som kan være arbeidsminister. Det er Arbeiderpartiets politikk som er det viktigste, sa Tajik på pressekonferansen der hun meldte sin avgang.

Hun opplyste også at hun betaler et beløp til skatteetaten tilsvarende det hun skulle ha skattet av pendlerboligen. 

Det er flere grunner til at norske media har fokusert såpass grundig på Hadia Tajiks omgang med regelverket rundt pendlerboliger. 

Samme regler for alle

Som arbeidsminister har hun hatt ansvaret for NAV – Norges velferdsetat – som for noen år siden havnet i en kjempeskandale som førte til at minst 80 personer ble uriktig dømt for trygdesvindel.

Flere tusen trygdemottakere fikk også feil krav om tilbakebetaling av velferdsmidler. Alt bunnet ut i at det norske Stortinget, domstolene og forvaltningen selv hadde feiltolket EØS-regelverket for hvor i EØS man kan oppholde seg mens man mottar støtte.

I Norge, som i andre nordiske land, står tilliten til politikere relativt sterkt, og likhet for loven er et prinsipp som gjennomsyrer folkeopinionen. Selv om Tajik ikke beviselig har brutt noen lovgivning, mener mange at hun må ta ansvar for sine handlinger spesielt etter at så mange uskyldige «vanlige» mennesker har blitt ulovlig dømt i NAV-saken.

Parti-strid

Hadia Tajik ble valgt til nestleder i Arbeiderpartiet i 2015 sammen med kollega Trond Giske. Da han to år senere ble anklaget av en rekke varslere for seksuell trakassering av kvinnelige partimedlemmer, gikk Tajik hard ut og gav sin fulle støtte til varslerne. 

Partileder Jonas Gahr Støre anså saken som over etter at Giske offentlig gikk ut og beklaget sin oppførsel, men Tajik valgte å fortsette sin kritikk av Giske i full offentlighet. Støre så seg nødt til å gjenoppta saken, og Giske gikk av som nestleder 1. januar 2018.

Denne striden førte til en splittelse innad i Arbeiderpartiet som til dels har farget reaksjonene fra enkelte i partiet på Hadia Tajiks pendlerbolig-problemer. Noen av Trond Giskes støttespillere – spesielt fra hans hjemfylke Trøndelag – har stilt spørsmålstegn rundt hvorvidt Tajik burde fortsette som nestleder selv om hun nå har gått av som statsråd. 

Beholder statsministerens tillit

Men Tajik har fremdeles statsministerens tillit. Jonas Gahr Støre aksepterte umiddelbart hennes ønske om å gå av som arbeidsminister, men har samtidig indikert at han fremdeles vil ha henne som nestleder. 

Det at hun beholder den rollen, betyr at hun fremdeles er Arbeiderpartiets nest-mektigste. Og det er mange som mener det er en viktigere posisjon enn det å være statsråd.

Hadia Tajik

informerte på en pressekonferanse den 2. mars 2022 at hun valgte å gå av etter skatteavsløringer rundt en pendlerbolig hun hadde for 15 år siden. Foto: regjeringen.no 

Oppdatering

I et brev til sentralstyret i Arbeiderpartiet den 6. mars meddelte Hadia Tajik at hun også trekker som nestleder. Marte Mjøs Persen ble utnevnt til ny arbeidsminister mandag 7. mars. Hun var tidligere olje- og energiminister. 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment