Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2018 i Kvinne på topp i Norden
Kvinne på topp i Norden
Nyhet

Kvinne på topp i Norden

| Tekst: Berit Kvam, Foto: Laura Kotila, Statsrådets kansli

Paula Lehtomäki fra Finland blir ny generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun ble utnevnt 5. september av De nordiske samarbeidsministrene under Sveriges og Margot Wallströms ledelse. Lehtomäki tiltrer jobben i mars 2019.

Paula Lehtomäki er i dag statssekretær ved statsministerens kontor i Finland. Hun har en lang karriere i finsk politikk:

Hun startet i lokalpolitikken da hun ble innvalgt til bystyret i hjembyen Kuhmo i 1996.  I 1999  ble hun valgt til Finlands riksdag, der hun var medlem i 16 år. Hun var medlem av Nordisk Råd hele perioden.

Paula Lehtomäki er medlem av Senterpartiet, og har innehatt flere ministerposter.  I 2003 ble hun utnevnt til handels- og utviklingsminister i Senterpartiets Matti Vanhanens første regjering og var fra 2007 til 2011 miljøminister i Matti Vanhanens andre regjering.

Hun er ifølge Wikipedia trebarns mor og ivrig skigåer.

- Det nordiske samarbeidet oppleves som stadig mer betydningsfullt. Både for meg personlig og for Finland er Norden den mest naturlige familien i en usikker fremtid, sier Paula Lehtomäki til nettstedet norden.org.

- Som forkjemper for feministisk utenrikspolitikk er jeg stolt over at Paula Lehtomäki er den første kvinnen som utnevnes til generalsekretær i Nordisk ministerråd, sier samarbeidsminister Margot Wallström som under Sveriges formannskap i 2018 leder ministermøtet.

Paula Lehtomäki etterfølger generalsekretær Dagfinn Høybråten når hans mandatperiode utløper i mars neste år.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment