Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2014 i Leder: Se på Island
Leder

Leder: Se på Island

| Av Berit Kvam

- Se hvor flinke islendingene har vært til å komme seg etter krisen, sier Christian Kastrop, direktør i OECD. Det skal vi, tema denne gangen handler nettopp om utviklingen Island har gått gjennom siden krisen i 2008 og frem til i dag. Vi følger også rapporten om den nordiske modellen som først ble lansert i Reykjavik, til OECDs hovedkvarter i Paris.

Arbeidsliv i Norden forteller nå, fem år etter, den utrolige historien som ingen islending kan glemme; om følelsene det vakte i den enkelte da de plutselig en dag våknet til meldingen om at landet var konkurs, sjokket som fulgte og spørsmålene som kom: Er det folk i gatene, går bussene, kommer jeg meg på jobb, eksisterer jobben? Hva nå? Det var dramatisk fra første øyeblikk, forteller Lara Björnsdottir. Hun fikk raskt i oppgave å sette i gang Velferdsvakten for å sikre at ingen barn sultet, eller at noen falt utenfor samfunnet. Velferdsvakten skal nå bli et nordisk prosjekt.

Arbeidsdirektør Gissur Petursson var med på det hele. Han hadde knapt sett arbeidsløshet i Island før, og ble nesten overmannet av daglige rekorder. Verst ut var ungdommen. I Arbeidsliv i Norden forteller han og Hrafnhildur Tómasdóttir hva de gjorde for å få folk i aktivitet og jobb.

- Folk har hatt det vanskelig, og sjenerøsiteten i systemene er blitt lavere, men jeg er helt sikker på at om de ikke kommer på samme nivå som før, vil de nå et akseptabelt sosialt nivå. Christian Kastrop, er imponert over hva islendingene har greid. Arbeidsliv i Norden møtte han i Paris under seminaret ”Vekst, sysselsetting og velferd – nordiske erfaringer og perspektiver”, der rapporten The Nordic Model - challenged but capable of reform” ble presentert.

Island er selve symbolet på hva man kan få til når alle jobber sammen. Da ser man også det urettferdige i at noen får bedre betalt, får bedre jobber og blir foretrukket fordi de har rett kjønn. Når det nå går oppover igjen, vil mange ha forandring. Thorsteinn Víglundsson, som leder den islandske arbeidsgiverforeningen, SA, ser ikke bort fra at krisen har bidratt til at likestilling nå gis enda større oppmerksomhet. Han gjør seg til talsmann både for en sertifiseringsordning for likelønn og arbeidet for å få flere kvinner i ledende stillinger.

Det synlige symbolet på fremgang er at det spretter frem nye foretak og at innovasjonstrykket er høyt. I samarbeid med en tradisjonsrik næring som fiskeriene, har man skapt helt nye produkter, kanskje til inspirasjon for flere. Det som likevel og bokstavelig talt tar prisen for innovasjonsevne og god arkitektur, er Harpa, konserthuset som i Nordlysets fargeprakt ønsker besøkende velkommen. Arbeidsliv i Norden har sett litt på Island. Det var ingen dum ide.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment