Debatt
Hva skal vi gjøre med ungdommen?
(16. Mai 2013) Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education, employment or training. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?
Leder: Hva skal vi gjøre med ungdommen?
(16. Mai 2013) Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education, employment or training. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?
Leder: Useriøse arbeidsforhold under press
(15. April 2013) Hva gjør du hvis sidemannen din jobber dobbelt så lenge, men har halve lønnen av din egen? Det finnes bransjer og enkeltpersoner som rått utnytter billig arbeidskraft, og i krisetider vil mange takke ja til det meste, for å få jobb. Hva gjøres i Norden for å sikre at reglene på arbeidsmarkedet følges? Innsatsen mot sosial dumping er månedens tema i Arbeidsliv i Norden.
Leder: Tallrike grunner for likestilling
(06. Mars 2013) Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer, det tredje i rekken, viser en fremgang når det gjelder kvinners representasjon i de nordiske samfunnenes maktposisjoner på én prosentenhet i 2012 i forhold til en 50/50 kjønnsfordeling.
Leder: Arbeidsvandrere mot nord
(06. Februar 2013) Først kom Iro. Hun kom fra Hellas til Norge for å studere. Så kom krisen og Iro fikk jobb og ble værende. Nå har broren Dimitris kommet etter for å søke jobb i Norge. Er Iro og Dimitris representanter for en bølge av arbeidssøkere fra et kriserammet Sør-Europa til Norden, er spørsmålet vi stiller i månedens tema.
Leder: Samarbeid under press
(12. Desember 2012) Reaksjonene lot ikke vente på seg da nyheten ble sluppet om at ansatte i SAS skulle jobbe lengre for mindre lønn, og det presentert som et fait accompli: konkurs eller aksept. Hvor var det blitt av den nordiske forhandlingsmodellen?
Leder: Medier i omstilling og journalister på oppsigelse
(14. November 2012) Er det et panisk svar på endrede medievaner som brer seg blant de store mediehusene når varslene om oppsigelser farer over bransjen? Fall i annonsekroner, kutt i budsjetter og lavere lesertall ryster avishusene i Norden. Oppsigelsene rammer bredt, og berørte seniorer tar tidligpensjonspakke og et sårt farvel med samfunnsoppdraget de har tjent. Hva skjer?
Leder: Kunst og kultur former fremtidens arbeidsliv
(11. Oktober 2012) Arbeidslivet er i kontinuerlig forandring og forbedring. Kunstens oppgave er å overskride det som er, og vise vei til noe nytt. Kan kunst og kultur og kreative arbeidsmåter vise vei i innovasjonsprosesser og utvikling av nye arbeidsplasser?
Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard
(19. September 2012) Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.
Ledare: Ungdom på kanten
(28. Juni 2012) Ungdomsarbetslösheten är ett problem där den fria nordiska arbetsmarknaden borde vara en del av lösningen. ”Jobbresan” i regi av Nordjobb är ett spännande försök att ta bort de trösklar som finns.
Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?
(22. Mai 2012) Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.
Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser
(15. April 2012) Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.
Leder: Ett skritt frem og to tilbake?
(07. Mars 2012) Nordiske kvinner mister igjen maktposisjoner i politikk og samfunnsliv. Det viser Arbeidsliv i Nordens barometer. Er det virkelig sånn? Danmarks og Europas likestillingsminister vil ha likestillingspolitikken i høygir, og Carlsbergs styreleder vil ha 40 prosent kvinner i styret, men ingen lovpålegg i Danmark, takk. Kan de få til det Island har klart, en bedre maktbalanse?
Leder: Det gode liv som hundreåring
(09. Februar 2012) Det gode liv som hundreåring er foreløpig for de ytterst få, men i år blir de første fra etterkrigsgenerasjonen 67 år. Det markerer et tidsskille. Allerede i 2017 vil det i Europa være færre i arbeidslivet enn det er mennesker utenfor arbeidsmarkedet. Det er nå aktiv aldring blir brennaktuelt.
Leder: Arbeidskraft på flyttefot skaper uro
(06. April 2011) Jeg har befridd mitt eget arbeid fra tidens og plassens bøyer, sier Microsofts Finlandssjef i artikkelen om åpne kontorlandskap.
Side-alternativer