Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar i Kommentar 2002 i Arbeid er jokeren i polsk EU-debatt
Kommentar

Arbeid er jokeren i polsk EU-debatt

| Text: Zbigniew Kuczynski

Polakkene blir nå stilt overfor spørsmålet om hvor den nye EU- grensen skal gå, og hvor de skal havne om to år - i det moderne Europa eller i det svarte hullet etter Sovjetimperiet, med arbeidsledighet, visumplikt og Øst-Europa-stempel som følge.

Den polske Nei til EU-kampanjen startet opp i april med store plakater som viser "fedre til det nye Europa" - ansikter av Hitler og Stalin som delte landet i 1939. Det fremtidige Europa presenteres som et Europa under tysk dominans, og med Polen som kun et transittland til et enormt russisk marked. Polakker skremmes av tyskeres masseoppkjøp av land, og de frykter at de vil bli degradert til annenklasses EU-borgere.

Warszawa er allerede en av Europas hovedsteder. Nye kontorbygg av aluminium og glass skinner i solen og viser polsk vei til suksess med gater fulle av velkledde unge menn og kvinner med lønninger på 20-30.000 kroner i måneden. Restauranter med norsk prisnivå er stappfulle og krever bordbestilling lang tid i forveien.

Men det finnes også et Polen B og C og D. Der arbeidsledigheten er på 40 - 50 prosent og unge ikke ser noen fremtid. Derfor støttes EU-medlemskapet av både rike og fattige. Meningsmålinger i mai viste 69 prosent for Ja-siden, men en kraftig bondelobby støttet av kristelige og nasjonalistiske partier gjør at regjeringen begynner å bli urolig.

Ett år før folkeavstemningen har landet gjennomsnittlig 18 prosent arbeidsledighet. Gjennomsnittlig månedslønn før skatt er på 4500 kroner mens priser på mat, dagligvarer, energi og medisiner er nesten like høye som i Sverige, som for 10 år siden var synonymt med et utrolig dyrt land.

Retur til europeisk kultur og identitet og adgang til nye arbeidsmarkeder og nye arbeidsplasser i Polen er det sterkeste argument for regjeringen som startet EUkampanjen i mai. Polakkene skal velge hvor den nye EU-grensen med visumtvang skal gå om to år, enten ved Polens østlige grense eller ved dagens polsk/tyske grense. Skal polakker bli EU-borgere eller igjen havne i det svarte hullet etter Sovjetimperiet, med fattigdom, arbeidsledighet og elendighet og ikke minst "Østeuropeer"- stempelet?

En gjennomsnittlig polakk mangler i dag informasjon om EU. "Derfor, mens Nei-kampanjen baseres på fordommer, skal regjeringen satse på korrekt informasjon", fortalte EU-ministeren, Slawomir Wiatr til Arbeidsliv i Norden.

Nordiske land er igjen forbildet, særlig siden flere av landene avholdt folkeavstemninger for kun få år siden. Norden er synonymt med soliditet og perfekte samfunnssystemer.

Polakker arbeider i dag lovlig i fiskeindustrien på Island og i Tivoli i Danmark. Leger har begynt å arbeide i Sverige og sykepleiere i Norge. Positive tilbakemeldinger kommer hver dag.

Men skal reisen etter jobb bli lavineartet? Det beste eksempelet på det nye Europa både for Tyskland som frykter arbeidsinnvandring, og for polske skeptikere, kan være den polske provinsen Mazury. Før krigen var dette området tysk territorium. De fleste unge som bor der, arbeider i Tyskland og har dobbelt statsborgerskap, siden deres bestefedre faktisk var tyske statsborgere. Da tysk politi omringet en anleggsplass i Øst-Tyskland, ble 40 arbeidere arrestert for svart arbeid.Ved dokumentsjekk viste det seg at alle var tyskere. Problemet var bare at de ikke kunne forklare at de jobbet lovlig, fordi ingen av dem kunne tysk.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment